Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Alle artikler

Alle artikler

Christer Holmlund: Lärarnas arbetsbelastning blir tema i NLS

Christer Holmlund: Lärarnas arbetsbelastning blir tema i NLS

(11. Juni 2020) Lärarnas arbetsbelastning måste få ett större fokus efter coronastängningen i de nordiska skolorna i år. Lärarna tog ett stort digitalt språng i övergången till distansundervisning. Det har tärt på lärarnas krafter. Det säger Christer Holmlund, ny generalsekreterare för NLS, de nordiska lärarorganisationernas samrådsorganisation.

Fortfarande svårt att spå hur arbetslösheten kommer utvecklas

(11. Juni 2020) Att möta coronakrisen har, speciellt i Norden, handlat om att försöka överbrygga några månader när samhället stängdes ned, så att så många av företagen och verksamheterna bibehålls, med anställda och kunskaper intakt. Politikerna har visat en vilja att använda pengar på ett sätt som saknar motsvarighet.

Vem får till sist coronaräkningen?

(15. Mai 2020) Åtgärderna för att minska smittospridningen är något som vi alla drar nytta av, men de ekonomiska konsekvenserna av dem drabbar olika. Därför måste smittorisken vägas upp mot de ekonomiska konsekvenserna i den fas som alla de nordiska länderna nu gått in i.

En skelsættende tid for danske STAR’s direktør

En skelsættende tid for danske STAR’s direktør

(15. Mai 2020) Som øverste chef for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, STAR, har Maria Schack Vindum haft travlt, siden corona suspenderede store dele af beskæftigelsespolitikken, skabte stigende ledighed og banede vej for nye løsninger.

Et norsk NAV-kurs -med latinamerikanske øyne

Et norsk NAV-kurs -med latinamerikanske øyne

(15. Mai 2020) Jeg husker dagen da NAV sendte meg et brev med svar på et spørsmål om ikke-økonomisk hjelp som jeg hadde bedt om noen uker tidligere. Jeg ville snakke med en rådgiver. Jeg sa jeg var journalist og ønsket å finne en jobb som passet min kompetanse, så jeg ønsket å snakke med noen.

Undantagstillstånd i Norden

(15. April 2020) Coronapandemin har stängt gränserna i Norden och resten av världen. I de flesta länderna har regeringarna stärkt sin makt. Medborgarskapet har fått ökad betydelse, samtidigt som den personliga friheten inskränktes.

Könsdimensionen präglar det mesta

(06. Mars 2020) 8 mars uppmärksammas på många olika sätt i de nordiska länderna. Vad är viktigast på kvinnodagen? Vi tar upp vad som hänt efter att kvinnorna återigen har lyckats erövra fler politiska maktpositioner i Finland, hur kampen för jämställda löner går i Sverige och vad Danmark gör för att motarbeta sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Nordiska visioner om fler barn och färre självmord

(16. Februar 2020) Svanen är symbolen för det nordiska samarbetet. Men svarta svanar är också symbolen för det oväntade som sker. Det här nyhetsbrevet handlar om både födelse och död. Mellan de två händelserna spelar undersköterskorna en stor roll.

Torbjørn Røe Isaksen tar över otacksam ministerpost

Torbjørn Røe Isaksen tar över otacksam ministerpost

(12. Februar 2020) Torbjørn Røe Isaksen blev den 24 januari i år Norges Social- och arbetsminister. Det är den minst eftertraktade ministerposten just nu i regeringen, efter den mest omfattande rättsskandalen i norsk historia. Men Isaksen har ambitioner.

Nordsjödykaren - arbetslivsskildring som går på djupet

Nordsjödykaren - arbetslivsskildring som går på djupet

(10. Februar 2020) Trots den stora betydelsen för Norges ekonomi är arbetslivsskildringarna från oljeverksamheten få. Nu har det kommit en bok om den märkligaste av de nya yrkesgrupper som skapades – djuphavsdykarna. Den är skriven av en svensk, Hans Claesson.

Det nordiska samarbetet riktas mot tre tydliga mål

Det nordiska samarbetet riktas mot tre tydliga mål

(16. Januar 2020) Den närmaste tiden kommer det stora ändringar för det nordiska samarbetet. En ny vision ska göras om till praktisk politik på tre strategiska områden. Arbeidsliv i Norden ser i ett specialnummer på vad som händer i Nordiska ministerrådet.

Välfärdens skeva fördelning

(17. Desember 2019) I Finland har det varit regeringskris. I Sverige slåss politikerna om Arbetsförmedlingen och i Norge rullar skandalen om de tusentals som anklagats för bidragssvindel vidare. Samtidigt ökar sakta men säkert klyftan mellan fattiga och rika - även på Färöarna där tillväxten varit högst.

Maria Mindhammar ska leda arbetsförmedling i stormväder

Maria Mindhammar ska leda arbetsförmedling i stormväder

(12. Desember 2019) Den 5 december utsågs Maria Mindhammar till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen i Sverige. Det är ett arbete hon tackat ja till med glädje, samtidigt som hon beskriver situationen på Arbetsförmedlingen som ett ”exceptionellt tillstånd”.

Fusk i välfärdsstaten

(27. November 2019) Fusk är ett ord som använts flitigt i debatten om välfärden i Norden denna höst. I Norge har ”Nav-skandalen” dominerat nyheterna, i Danmark pågår rättegången mot en anställd i Socialstyrelsen som försnillat mer än 100 miljoner danska kronor, medan det i Sverige har fuskats med arbetslöshetstatstiken.

Ett porträtt av den rikaste promillen i Finland

Ett porträtt av den rikaste promillen i Finland

(27. November 2019) Hur ser den rikaste promillen i Finland – euromiljonärerna – ut? Vad har de för uppfattningar om sig själva och finländarna? Det är tema i en av höstens mest debatterade böcker med titeln: Huipputuloiset (på svenska ungefär Toppinkomsttagarna).

Den mångfacetterade kampen mot sexuella trakasserier

(18. Oktober 2019) Nu i oktober är det två år sedan den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano skickade ut den första tweeten med hashtaggen #MeToo. Det startade en reaktion som spred sig från twitter och ut till gatorna och in i maktens rum.

Eva Nordmark ska liberalisera arbetsrätten och reformera Arbetsförmedlingen

Eva Nordmark ska liberalisera arbetsrätten och reformera Arbetsförmedlingen

(17. Oktober 2019) När tidigare TCO-ordföranden Eva Nordmark tackade ja till att efterträda arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tackade hon också ja till att genomföra beslut hon tidigare kritiserat, bland annat en liberalisering av arbetsrätten.

Handler ILOs konvensjon mot vold og trakassering på arbeidsplassen om anstendig arbeid?

(07. Oktober 2019) I en kronikk blir de åtte nordiske og baltiske landene oppfordret av Nordens faglige samorganisasjon og lederne av de baltiske faglige sentralorganisasjonene til så raskt som mulig å ratifisere den nyeste ILO-konvensjonen – også kalt Metoo-konvensjonen.

Norden, EU och klimatet

(12. September 2019) På kort tid har det utsetts nya arbetsministrar i tre av de nordiska länderna. I Finland och Danmark skedde det på grund av parlamentsvalen, medan utnämnandet av Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionen ledde till ett byte även där.

Timo Harakkas utmaning: att öka sysselsättningen i Finland

Timo Harakkas utmaning: att öka sysselsättningen i Finland

(12. September 2019) Förväntningarna är stora på den nya finländska arbetsministern Timo Harakka. Han har en ovanlig bakgrund för att vara politiker. Ministerposten kom som en överraskning också för honom själv. Tidigare koncentrerade han sig på ekonomi och miljö.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment