Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Likestilling

Likestilling

Jämställdhetspengar ska locka personal till bristyrken på Gotland

Jämställdhetspengar ska locka personal till bristyrken på Gotland

Region Gotland har beslutat om att avsätta extra pengar i årets löneöversyn för bristyrken och jämställda löner. Förhoppningen är att de riktade pengarna kan locka medarbetare att stanna och att vilja komma och arbeta i regionen.

Jämställdhetspengar ska locka personal till bristyrken på Gotland - Les mer…

Ásmundur Einar Daðason: Nu ska det sociala skyddsnätet ses över

Ásmundur Einar Daðason: Nu ska det sociala skyddsnätet ses över

Islands social- och jämställdhetsminister Ásmundur Einar ansvarar också för arbetslivsfrågorna. Han träffade parterna på arbetsmarknaden redan den första veckan han var minister. Under den närmaste tiden är två saker livsviktiga, enligt honom: Att bibehålla den goda kontakten med arbetsmarknadsparterna och att förstärka tilliten mellan ministeriet, regeringen och parterna.

Ásmundur Einar Daðason: Nu ska det sociala skyddsnätet ses över - Les mer…

Från opera till Slush - så ändrar #metoo Norden

Från opera till Slush - så ändrar #metoo Norden

Den globala kampanjen #metoo, som uppmärksammat sexuella trakasserier och vill bryta tystnadens kultur kring trakasserier har varit synlig i Norden. I Sverige har många branscher, från skådespelare och journalister till jurister och fackligt aktiva skrivit på upprop. Vi tar en närmare titt på läget i Danmark och Finland.

Från opera till Slush - så ändrar #metoo Norden - Les mer…

Metoo - også på ministermøtet i Oslo

Metoo - også på ministermøtet i Oslo

- Dette er en kjempestor sak, sier en engasjert arbeidsmarkedsminister Ylva Johansson. På ministermøtet i Oslo der arbeidsmiljø var tema til diskusjon, forteller hun om omfanget av #metoo i Sverige. I 2018 leder hun nordisk ministerråd. Da står integrering, fremtidens arbeidsliv og arbeidet mot arbeidslivkriminalitet i fokus.

Metoo - også på ministermøtet i Oslo - Les mer…

Norden ikke gode nok på likestilling, og ikke gode nok på psykisk helse

Fordelingen av maktposisjoner i samfunnet har ikke forandret seg samlet sett i Norden, viser AINs likestillingsbarometer 2017. Men stadig flere kvinner topper maktposisjonene i fagbevegelsen, arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidsdepartementene.

Norden ikke gode nok på likestilling, og ikke gode nok på psykisk helse - Les mer…

Stagnation för jämställdheten i Norden men allt fler kvinnliga ledare inom arbetslivet

Det blev ingen ändring samlat sett för de nordiska kvinnorna i fördelningen av makten under det gångna året. Men det har skett en ytterligare polarisering mellan länderna, visar Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer. Den 8 mars varje år ser vi om det är en man eller kvinna på 24 olika maktpositioner i varje land. 200 poäng delas ut och full jämställdhet innebär att kvinnorna får 100 poäng. I år fick de 64.

Stagnation för jämställdheten i Norden men allt fler kvinnliga ledare inom arbetslivet - Les mer…

Ut ur fackbastun – in med jämställdhet!

Ut ur fackbastun – in med jämställdhet!

Finland har kanske varit sämst i Norden på facklig jämställdhet. Men det har blivit bättre. Tiden för bastubad och supande i manliga sällskap är slut. Nu har det öppnats upp för kvinnor i de finländska fackliga organisationerna, också på toppnivå. "Det finns fortfarande strukturer som ger mansdominans i finländsk politik och arbetsliv", säger Marianne Laxén och Päivi Niemi-Laine, ordförande för JHL. Men det ska väl inte vara nödvändigt att uppföra sig som en man för att få posterna.

Ut ur fackbastun – in med jämställdhet! - Les mer…

I Värmland är humor ett verktyg för jämställdhet

I Värmland är humor ett verktyg för jämställdhet

Region Värmland och Länsstyrelsen i Värmland tar humorn till hjälp i en ny kampanj för att få unga att lära sig mer om jämställdhet mellan män och kvinnor. Målet är att de unga ska göra mera jämställda val än idag, vilket ses som nödvändigt för att skapa tillväxt och ett bra liv.

I Värmland är humor ett verktyg för jämställdhet - Les mer…

Kvinnorna och makten på arbetsmarknaden

Kvinnorna och makten på arbetsmarknaden

Fordelingen av maktposisjoner i samfunnet har ikke forandret seg samlet sett i Norden, viser AINs likestillingsbarometer 2017. Men stadig flere kvinner topper maktposisjonene i fagbevegelsen, arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidsdepartementene. Finland har kanske varit sämst i Norden på facklig jämställdhet. Men det har blivit bättre. Tiden för bastubad och supande i manliga sällskap är slut.

Kvinnorna och makten på arbetsmarknaden - Les mer…

Palestinsk, kvinna, dyslektisk - och framgångsrik företagare i Island

Palestinsk, kvinna, dyslektisk - och framgångsrik företagare i Island

Fida Abu Libdeh kom till Island från Palestina när hon var 16 år. - Jag förstod inte ens om det vara isländska eller danska som läraren försökte undervisa mig. Först flera år senare fick jag höra att jag hade dyslexi, säger hon.

Palestinsk, kvinna, dyslektisk - och framgångsrik företagare i Island - Les mer…

Þorsteinn Víglundsson: Vill lagstifta om likalönsstandard

Den nya social- och jämställdhetsministern på Island, Þorsteinn Víglundsson, ska införa en alldeles ny arbetsmarknadspolitik byggd på den nordiska modellen. Han ska också presentera ett lagförslag om inledandet av likalönsstandarden. Þorsteinn känner bra till arbetsmarknaden eftersom han tidigare har jobbat som verkställande direktör för näringslivsorganisationen Samtök atvinnulífsins, SA.

Þorsteinn Víglundsson: Vill lagstifta om likalönsstandard - Les mer…

Nordiska länderna är föregångare, men få kvinnor når toppositioner

Nordiska länderna är föregångare, men få kvinnor når toppositioner

Kvinnor i de nordiska länderna deltar i arbetslivet som ingen annanstans och här finns många goda exempel att hämta, men också gränser som fortfarande måste flyttas. Det är slutsatser från konferensen ”Global Dialogue on Gender Equality in the World of work” som hölls i Helsingfors i slutet av november.

Nordiska länderna är föregångare, men få kvinnor når toppositioner - Les mer…

Nordiska män ser inte kvinnors svårigheter i arbetslivet

De nordiska länderna sticker ut med en befolkning som är världens nöjdaste, vilket förklaras med att det finns en starkt förankrad norm för kvinnor att yrkesarbeta och en självklarhet i synen på att deras inkomster är en viktig del av familjens försörjning. Däremot förstår inte männen att kvinnorna har svårare i arbetslivet än dem.

Nordiska män ser inte kvinnors svårigheter i arbetslivet - Les mer…

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv

Deborah Greenfield var med i overgangsadministrasjonen fra Bush til Obama, var regjeringsadvokat i arbeidsdepartementet, juridisk ekspert i USAs største fagforening og er nå, som visegeneraldirektør, med å ta ILO inn i en ny tid. I møte med nordiske arbeidsministere er Deborah Greenfield imponert over diskusjonen.

ILOs Deborah Greenfield: I dialog med Norden om likestilling og fremtidens arbeidsliv - Les mer…

Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna

Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna

Isländska kvinnor lämnar sina arbetsplatser idag, måndagen den 24 oktober, för att demonstrera mot ojämlika löner. Eftersom kvinnorna i genomsnitt endast har 70,3 procent av männens löner anser de att de har fullgjort sin arbetsdag klockan 14.38. Kvinnorna samlas i Reykjavik och landets näst största stad Akureyri för att protestera på Kvennafrí, som dagen kallas på isländska.

Isländska kvinnor går hem tidigare – i protest mot löneskillnaderna - Les mer…

 ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet?

ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet?

Hvordan redusere lønnsgapet og få til et mindre kjønnsdelt arbeidsmarked? Svaret finnes ikke i fortiden. I Norden har kjønnsforskjellene i arbeidslivet vært tilnærmet fastlåste siden 1970-tallet og ILOs globale data viser sjokkerende liten utvikling. Hva må da til? Det handler diskusjonen om likestilling i fremtidens arbeidsliv om. Har Island løsningen?

ILO: Hvordan bryte opp de fastlåste kjønnsforskjellene i arbeidslivet? - Les mer…

Tema: Jämställdhet i krig och fred

Tema: Jämställdhet i krig och fred

Fortfarande intas maktpositioner för första gången av kvinnorna i Norden. Men det finns några uppenbara vita fläckar: Sverige har aldrig haft någon kvinnlig statsminister och Norge aldrig haft en kvinnlig utrikesminister. Men den enda maktposition som aldrig erövrats av en kvinna i något nordiskt land är överbefälhavare för försvaret, visar Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer.

Tema: Jämställdhet i krig och fred - Les mer…

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!

35-årige Cecilie Enevold har et deltidsarbejde for at have god tid sammen med sine to små børn. Det var en svær men helt rigtig beslutning, vurderer hun.

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid! - Les mer…

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid

Den danske ligestillingsdebat står i lys lue. Småbørnsforældre skal have ret til deltidsjob, mener et stort flertal af danskere, men fagbevægelsen, regeringen og feministerne er imod.

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid - Les mer…

Feministisk svensk utrikespolitik - fnissfaktorn är borta

Feministisk svensk utrikespolitik - fnissfaktorn är borta

Den svenska feministiska regeringen vill i sin utrikespolitik verka för kvinnors rättigheter, representation och resurser utifrån den realitet som kvinnor lever i. Vad en feministisk utrikespolitik exakt är låter sig inte definieras, men är ett perspektiv som ska genomsyra allt som sker i utrikesförvaltningens regi.

Feministisk svensk utrikespolitik - fnissfaktorn är borta - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment