Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Ungdom

Ungdom

Reform af kontanthjælp skal nedbringe børnefattigdom
Det økonomiske sikkerhedsnet under Danmarks fattigste – kontanthjælpen - skal laves helt om, anbefaler en regeringskommission, som vil give fattige familier støtte til deres børns fritidsaktiviteter og tillade småjobs uden at miste kontanthjælp.
Uppgången efter corona mer olik än nedgången
Hur står det till på de nordiska arbetsmarknaderna i det som förhoppningsvis är slutet på coronapandemin? Kommer den att följas av en kraftig uppgång, eller kommer de verksamheter som har hållits i gång tack vare statligt stöd nu möta dörren?
Arbetslivets många språk
I det här numret ser vi på jobbet ur flera synvinklar. Men det handlar egentligen om detsamma. Arbetet ger oss en identitet och upplevelser som vi inte skulle fått annars. Därför är vi också sårbara när vi angrips i vår yrkesroll. Eller inte får chansen att arbeta.
Unga vill veta mer om arbetsmiljö
Ett nordiskt projekt vill stärka arbetsmiljökunskaperna för unga redan i grundskolan. Just nu pågår ett arbete med att utveckla korta informationsblock om arbetsmiljö för högstadiet på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle. Förhoppningen är att det på sikt ska spridas i hela Norden.
Nordjobb handlar om mer än jobb
Många nordiska samarbetsformer har drabbats av coronapandemin. Till de mest synliga hör Nordjobb, det nordiska mobilitetsprogrammet för unga arbetstagare. Sommarjobben borde starta nu, men många tvingas ännu vänta på besked.
Åland gav språksprång för finska Maria
Ökat självförtroende, glada upplevelser med andra Nordjobbare och nyttig språkträning. Det är Maria Karjalainens främsta minnen från tiden som Nordjobbare. Hon jobbade på Åland, tillräckligt exotiskt för en helfinsk student från Rovaniemi i norra Finland.
Bærekraft og miljø interesserer kvinner mer enn "sterkstrøm"
Ingvild Wang (24) er utdannet sivilingeniør i Norge. Hun tror forbilder og like muligheter til utdanning har gitt god andel kvinner blant unge ingeniører.
Nordisk samarbejde skal sikre LGBTI-personer ligestilling
Børn, unge og seniorer er vigtige prioriteringer i de nordiske ligestillingsministres LGBTI-samarbejde.
Hvordan er det å være LGBTI i Norge?
LGBTI-miljøene i Norge er mer utsatt enn noen gang og levekårene bør derfor undersøkes. Det mener flere unge i det skeive miljøet i Trondheim, og får medhold av kjønnsforsker.
Rigsretssag mod Støjberg - en hardliner i dansk udlændingepolitik
For kun anden gang på 100 år skal en dansk minister for en rigsret. Som Donald Trump overhørte Inger Støjberg anbefalinger fra embedsværket, siger hendes kritikere.
Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter
I mange yrker er det viktig med internasjonal erfaring, men koronapandemien legger drømmen om en fargerik CV i grus for mange.
Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?
Hva er studentene mest og minst fornøyde med i 10 studiebyer i Norden? SSB i Norge har brukt data fra den europeiske undersøkelsen Eurostudent VI og sammenlignet studentenes situasjon i ulike land.
"Fler hårda frågor borde tas upp i Nordiska rådet"
Värna om demokratin, bekämpa falska nyheter och värna om den biologiska mångfalden står på dagordningen när Island 2020 tar över presidentskapet över Nordiska rådet. Att förbättra kunskapen om de nordiska språken är ett annat satsningsområde.
Norsk rekruttering til tekniske studier modell for nordiske universitet
En vesentlig andel jenter mangler kunnskap om realfag og tekniske studier. NTNU i Trondheim har derfor flere samlinger for å rekruttere jenter. Resten av Norden kommer etter, heter det fra "jente-agentene."
Tema: Unge, arbeid og inkludering
Når unge blir gitt muligheter til å skape og en sjanse til å mestre, kan resultatene bli bra, overraskende bra. De unge gründerne vi har møtt i No Isolation og Blueye Robotics finner innovative løsninger på utfordringer som sosial isolasjon og et forurenset hav. Nå, er et gyllent øyeblikk: verdensøkonomien er i fremgang, arbeidsløsheten går ned, det finns mer kunnskap og erfaringer enn noen gang om hva som må til for at unge mennesker skal bli en del av arbeids- og samfunnslivet.
Innovasjon en forutsetning for inkludering
Økonomien viser fremgang i hele Europa, det gir håp for Europas unge. Men mer må til: hvis flere unge skal inkluderes i arbeid og skole kreves endringer i tankesett og handling. Arbeidsliv i Norden viser med ulike eksempler hvordan nytenkning kombinert med strukturelle endringer gir utsatte unge mulighet til å blomstre, og hvordan unge gründeres virksomhet gir arbeid til flere.
No Isolation - nya jobb skapas för att täcka urgamla behov
Mitt i Oslo sker det. Reindustrialisering. Tre ungdomar som startar ett eget företag med tillverkning av produkter som ser lika väldesignade ut som Apples.
Kva skal til for å inkludere utsett ungdom?
Den norske regjeringa inviterer til inkluderingsdugnad. Prisverdig initiativ. Men statsrådane bør også ta ein kikk på strukturane bak om innsatsen skal verte meir enn plaster på såret. Kanskje må vi tenke annleis om korleis skule og arbeid kan kombinerast.
Ásmundur Einar Daðason: Nu ska det sociala skyddsnätet ses över
Islands social- och jämställdhetsminister Ásmundur Einar ansvarar också för arbetslivsfrågorna. Han träffade parterna på arbetsmarknaden redan den första veckan han var minister. Under den närmaste tiden är två saker livsviktiga, enligt honom: Att bibehålla den goda kontakten med arbetsmarknadsparterna och att förstärka tilliten mellan ministeriet, regeringen och parterna.
Elever på danske erhvervsskoler behøver større udsyn
19-årige Marcus Brask Nielsen har været fire uger i praktik i London under sin erhvervsuddannelse, og det gav selvtillid og mod på at arbejde i udlandet. Mange andre elever på erhvervsskolerne bliver hjemme, og det bekymrer skoler og arbejdsmarkedets parter.

Side-alternativer

This is themeComment