Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Kvinnolönerna ökar – men skillnaden i livsinkomster står still
I ett livsperspektiv har svenska kvinnor i genomsnitt 77,7 procent av männens totala inkomster – en skillnad som varit oförändrad sedan 1995 och som i snitt betyder 3,2 miljoner kronor. Och myndigheterna bidrar till den utvecklingen, konstaterar Kommissionen för jämställda livsinkomster i sin första rapport.
EU-domstolen: Alla ska likabehandlas - även inom en minoritet
Kan det vara diskriminering på grund av funktionshinder om en arbetsgivare missgynnar den ena av två personer som båda har någon form av funktionsnedsättning? Ja, säger EU-domstolen i en färsk dom. Förbudet mot diskriminering gäller inte bara i förhållande till personer utan funktionsnedsättning.
Tvivl om realismen i lovforslag om ny dansk flygtningepolitik
Den danske regering har med et lovforslag taget første skridt til at realisere et omstridt valgløfte om at oprette modtagecentre i lande uden for EU, hvor flygtninge indkvarteres, mens de får behandlet ansøgning om asylsag i Danmark. Kritikere tror ikke på, at forslaget kan realiseres.
Fler nordbor ville bli norska medborgare 2020
Antalet medborgare från andra nordiska länder som blev norska medborgare mer än tiofaldigades under 2020. Från 1 januari det året blev det tillåtet med dubbla medborgarskap i Norge. 1 905 personer ansökte om att även bli norska medborgare.
Portugal och Finland leder ministerråd under 2021
Coronapandemin har visat att gott samarbete inte bara är önskvärt, utan bokstavligen livsviktigt, står det i programmet för Finlands ordförandeskap i det Nordiska ministerrådet 2021. Samtidigt leder Portugal det europeiska ministerrådet, där etablerandet av en europeisk hälsounion blir en huvudfråga.
Rigsretssag mod Støjberg - en hardliner i dansk udlændingepolitik
For kun anden gang på 100 år skal en dansk minister for en rigsret. Som Donald Trump overhørte Inger Støjberg anbefalinger fra embedsværket, siger hendes kritikere.
Bør de ansatte få kompensasjon for å bruke hjemmekontor?
Regjeringen i Norge anbefaler at alle ansatte som har mulighet til det skal jobbe hjemmefra. Så langt har de ansatte tilpasset seg uten krav på kompensasjon. Men kan hjemmekontor sammenliknes med bruk av egen bil i jobbsammenheng?
Island: Invandrarna har fått fler rättigheter
Sverige ligger fortfarande högst i Norden, men Island hade den största ökningen i MIPEX index om integrationspolitik. Från 2014 till 2019 ökade Islands index med 7 poäng, från 49 till 56. Skalan går till 100, och Sverige fick 86 poäng, ett poäng mindre än tidigare.
Jultomten i Rovaniemi får sitta mycket ensam i år
Julmusiken hörs från högtalare överallt. Solen går ner redan cirka 13.30 på eftermiddagen. Jullandet Santa Claus Village i finska Lappland påminner om ett vintrigt Las Vegas, men är betydligt folktommare.
Stora konsekvenser för de som arbetar vid polcirkeln när turisterna försvann
Postkontoret är den punkt i Santa Claus Village i Rovaniemi som verkar ha flest besökare, trots smittrisken. Auli Sihvo har jobbat på posten i över 20 år. Hon har sett hela utvecklingen där julgubben gett kommersiell dragningskraft för Lappland.
Krigsnöden skapade jätteturism i Lappland - det var här det började
Turistindustrin i finländska Lappland kan tacka den amerikanska presidentänkan Eleanor Roosevelt. Hennes välgörenhetsbesök vid den nordliga polcirkeln i Rovaniemi startade en internationell Lapplandsturism. I år har det gått sjuttio år sedan besöket.
Julebord-kutt skaper krise for restauranter
Tradisjonen med julebord er stor i Norge og i Danmark rundt jul. Årets sesong for julebord er en krise for restauranter og leverandører av mat, melder næringslivets organisasjoner.Men det blir nok mindre diskusjon om #metoo.
Et «nordisk», uavhengig Skottland post-Brexit?
Sist gang skottene gikk til urnene for å stemme for eller mot uavhengighet fra Storbritannia ble det spekulert i om et uavhengig Skottland ville knytte seg til Norden. Neste år kan det bli alvor.
Sveriges förhållande till ILO genom hundra år
Sverige har haft ett tätt förhållande till ILO i 100 år. Men landet ratificerade aldrig arbetsorganisationens första konvention. Under ytan har det tidvis funnits spänningar - som när konventionerna kommer i konflikt med den svenska modellen för kollektivförhandlingar.
Ny strid om cabotage hamnar i EU-domstolen
Samtidigt som Nordens länder gläder sig åt att EU äntligen lyckats anta regler som ska motverka social dumpning i samband med gränsöverskridande vägtransporter, går en rad låglöneländer i öst till EU-domstolen för att få dem upphävda.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment