Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

Så arbetar EU med att avskaffa gränshinder

Även inom EU arbetas det på olika sätt för att få bort gränshinder. Det mest kända är Solvit, som är ett problemlösande nätverk som finns i varje EU/EES-land. Dit kan medborgare och företag vända sig om de anser att ett land bryter med EU:s bestämmelser och lagar. Tjänsten är gratis.

Så arbetar EU med att avskaffa gränshinder - Les mer…

Grindavíks ordfører: – Vet ikke når gjenoppbyggingen kan starte

Grindavíks ordfører: – Vet ikke når gjenoppbyggingen kan starte

Grindavík har stått mer eller mindre tom siden 10. november. De 4000 innbyggerne i det islandske fiskeværet på sørkysten av halvøya Reykjanes måtte flytte ut da en lavastrøm oppsto delvis under landsbyen og skapte sterke jordskjelv og forskyvninger i bakken.

Grindavíks ordfører: – Vet ikke når gjenoppbyggingen kan starte - Les mer…

Trepartsförhandlingar som modell för den gröna omställningen

Kampen för en rättvis grön omställning förs just nu på flera och sinsemellan väldigt olika arenor. Medan strejkvakterna står i vinterkylan utanför Teslas verkstäder i Sverige och klimatförhandlarna möts i hettan i Dubai, samlades arbetsgivare, fackliga organisationer och ministrar från Norden i Reykjavik.

Trepartsförhandlingar som modell för den gröna omställningen - Les mer…

- Alle må ha et eierskap i den grønne omstillingen på arbeidsplassen

- Alle må ha et eierskap i den grønne omstillingen på arbeidsplassen

Nær 1 av 3 innbyggere i Norden er bekymret for at grønn omstilling i arbeidslivet kan bety at jobber blir borte, viser en undersøkelse fra Nordregio. Hvordan arbeidslivets parter kan jobbe sammen for at omstillingen skal bli så rettferdig som mulig var tema under den nordiske dialogkonferansen på Island.

- Alle må ha et eierskap i den grønne omstillingen på arbeidsplassen - Les mer…

Teslastrejken – en kamp för den svenska modellen

Teslastrejken – en kamp för den svenska modellen

Just nu pågår ett drama på svensk arbetsmarknad. IF Metall strejkar för att få elbilstillverkaren Tesla att teckna kollektivavtal. Elon Musk, en av världens rikaste män och ägare till Tesla vägrar. Efter en rad sympatiåtgärder från andra fackförbund har han nu genom sitt svenska bolag stämt svenska staten.

Teslastrejken – en kamp för den svenska modellen - Les mer…

Var trepartsmötet i Reykjavik början på något nytt?

Var trepartsmötet i Reykjavik början på något nytt?

Var det bara ännu ett av tusentals möten runtom i världen om den gröna omställningen? Eller skedde det något mer när nordiska politiker, arbetsgivare och fackförbund möttes i Reykjavik den 1 december? Det isländska ordförandeskapet hade stora ambitioner för mötet.

Var trepartsmötet i Reykjavik början på något nytt? - Les mer…

Sverige vill fira den gemensamma nordiska arbetsmarknaden 2024

Sverige vill fira den gemensamma nordiska arbetsmarknaden 2024

När Sverige nästa år tar över som ordförandeland i det Nordiska ministerrådet kommer det bland annat att markeras att den fria nordiska arbetsmarknaden varat i 70 år. Inom arbetslivsområdet kommer ett nordiskt-baltiskt möte organiseras om åtgärder för att bekämpa arbetslivskriminalitet.

Sverige vill fira den gemensamma nordiska arbetsmarknaden 2024 - Les mer…

Unge og seniorer deler job-barrierer viser nordisk forskning

Der er ofte mange barrierer for job, hvis man står uden for arbejdsmarkedet, og uanset om man er ung eller ældre er mange af barriererne ens. Det skal beskæftigelsespolitikkerne i Norden i højere grad afspejle, anbefaler ny rapport.

Unge og seniorer deler job-barrierer viser nordisk forskning - Les mer…

Hur ska vi spå rätt om framtidens arbetsmarknad?

Det går bra på de nordiska arbetsmarknaderna. I flera av länderna har sysselsättningen aldrig varit så hög. Samtidigt sker det stora ändringar hur och var jobben utförs. Globala trender som digitaliseringen och klimatändringar skapar behov av nya yrken och kompetenser. Hur säkrar vi oss att utbildningen är framtidsinriktad?

Hur ska vi spå rätt om framtidens arbetsmarknad? - Les mer…

Nordiska rådet 2023 - sessionen då omvärlden trängde sig på

Nordiska rådet 2023 - sessionen då omvärlden trängde sig på

Mer försvars- och säkerhetspolitik i Nordiska rådet, men knappast mer pengar. Fortfarande oklart om de tre självstyrande områdena blir fullvärdiga medlemmar. Bara Sverige motsätter sig att det blir ett eget ministerråd för transport. Så kan årets session av Nordiska rådet sammanfattas.

Nordiska rådet 2023 - sessionen då omvärlden trängde sig på - Les mer…

Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder

Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder

Det svenska företaget Renewcell får Nordiska rådets miljöpris 2023 för sin banbrytande lösning för att återvinna och återskapa textilavfall till nya kläder och nya produkter.

Renewcell får Nordiska rådets miljöpris för återvinning av gamla kläder - Les mer…

Nordöstislands mångfasetterade arbetsmarknad

Nordöstislands mångfasetterade arbetsmarknad

María Pálsdóttir slår ut med armarna och utbrister: ”Välkomna till sjukhuset!” Klädd i en gammaldags sjuksköterskeuniform känns hennes glädje och entusiasm nästan opassande. Det är trots allt ett gammalt sanatorium vi kommit till. Det handlar om den vita pesten, eller tuberkulosen, som drabbade ön hårt.

Nordöstislands mångfasetterade arbetsmarknad - Les mer…

Kick off för Framtidens arbetsliv i Vilnius

Kick off för Framtidens arbetsliv i Vilnius

Fem nordiska forskningsprojekt om framtidens arbetsliv hade nyligen en gemensam kick off i Vilnius i Litauen. NordForsk har bidragit med 15 miljoner norska kronor i finansiering. Litauiska forskare deltar i två av projekten. Även Åland har en självständig roll.

Kick off för Framtidens arbetsliv i Vilnius - Les mer…

Den nordiska beredskapen sätts på prov

Sällan har scouternas valspråk varit så aktuellt som i dessa dagar. När ledaren säger: Var redo! svarar scouterna: Alltid redo! Men är vi det egentligen?

Den nordiska beredskapen sätts på prov - Les mer…

Milliardplan for CO2-fangst kan give Danmark nye job

Milliardplan for CO2-fangst kan give Danmark nye job

Danmark forventer nye job og vækst som følge af en ny regeringsplan for indfangning og lagring af både dansk og udenlandsk CO2 i den danske undergrunden. Brug en del af den indfangede CO2 til ny klimavenlig produktion, som kan give flere og bedre job, anbefaler dansk erhvervsliv.

Milliardplan for CO2-fangst kan give Danmark nye job - Les mer…

Mobiliteten i Norden måste underlättas

- Min ambition är att uppnå att arbetspendling inom Norden ska medföra så lite extra administration som möjligt både för arbetstagaren och arbetsgivaren. Och så ska gränspendlarna kunna distansarbeta utan att det får konsekvenser för skatten de betalar.

Mobiliteten i Norden måste underlättas - Les mer…

Karen Ellemann - nordisk till fingerspetsarna

Karen Ellemann - nordisk till fingerspetsarna

Nordiska ministerrådets nya generalsekreterare tar över ansvaret för det nordiska samarbetet under en tid när utmaningarna tornar upp sig - säkerhetspolitiskt, miljömässigt och där den nordiska modellen i vissa fall stångat i väggen. Men hon är en obotlig optimist att det går att uppnå den nordiska visionen.

Karen Ellemann - nordisk till fingerspetsarna - Les mer…

Mer kulturkunskap och mindre byråkrati behövs för en rörligare nordisk arbetsmarknad

Mer kulturkunskap och mindre byråkrati behövs för en rörligare nordisk arbetsmarknad

2030 ska Norden vara världens mest integrerade, hållbara och konkurrenskraftiga region och i den ambitionen är den fria nordiska arbetsmarknaden en viktig pusselbit. Men rörligheten är låg och kan behöva stimuleras både genom administrativa och kulturella insatser, visar färsk forskning.

Mer kulturkunskap och mindre byråkrati behövs för en rörligare nordisk arbetsmarknad - Les mer…

Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens

Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens

Antalet dödsolyckor i arbetet i EU minskade med 57 procent mellan 1998 och 2019. Men de senaste fyra åren har den positiva utvecklingen planat ut. Det behövs nya krafttag om en nollvision för arbetsrelaterade dödsfall ska vara trovärdig.

Psykiska och sociala hälsoproblem i fokus på arbetsmiljökonferens - Les mer…

När kommer ministerrådet för transport?

Om statsministrarna verkligen vill att i Norden ska bli världens mest integrerade region bör det upprättas ett eget nordiskt ministerråd för transport och infrastruktur.

När kommer ministerrådet för transport? - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment