Alle artikler
En norrman på plats under det svenska EU-ordförandeskapet
(23. Mars 2023) Sedan januari har Finn Ola Jølstad bytt sitt arbete som senior tjänsteman på Arbeids- och inkluderingsdepartementet i Oslo till svenska Arbetsmarknadsdepartementet. Här är han under sex månader på en utbytestjänstgöring i Stockholm, mitt under svenska ordförandeskapet i EU.
Dags att räkna med kvinnorna igen
(26. Februar 2023) Det har blivit färre kvinnliga statsledare. Kort efter varandra meddelade både statsminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland och försteminister Nicola Sturgeon i Skottland att de avgår.
När hållbarheten blir mode
(19. Januar 2023) Cirkulär ekonomi är bara en del av arbetet med att göra våra samhällen grönare. Men det är något som är konkret och där det är lätt att se resultat. I det här numret har vi begreppet som tema och hur det påverkar handeln, modet och textilindustrin.
Norden, Nato och närmiljön
(29. November 2022) Nordiska rådet fyller 70 år, vilket förstås markerades under årets session i Helsingfors. Som Erkki Tuomioja, presidenten för rådet påpekade, samarbetade parlamentarikerna i tjugo år innan ministrarna kom på banan. I det här numret ser vi närmare på det nordiska samarbetet.
Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft
(28. Oktober 2022) 2023 ska vara Europaåret för kompetens, har EU-kommissionen bestämt. Kompetens handlar om att man inte bara har kunskaper, men också förmågan att använda dem till att utföra uppgifter och lösa problem.
Vad är ett ”riktigt” arbete?
(22. September 2022) Vårt behov av att ses och uppskattas betyder ofta lika mycket, eller mer än lönen. Men hur går det när arbetsledaren är en algoritm? Vårt tema denna gång är artificiell intelligens, AI, och det nordiska arbetslivet. Ganska mycket att bita i, så det kan inte bli mer än några små nedslag.
Nyanser i Norden vad gäller visselblåsare och pappaledighet
(18. August 2022) De nordiska ländernas innevånare har många rättigheter som kan verka nästan utopiska sett från andra delar av världen. Men på vissa områden finns det förvånansvärt stora skillnader även i den nordiska gemenskapen. Pappaledigheten är ett exempel på det.
Blir de vänsterhänta diskriminerade?
(11. August 2022) Den 13 augusti är det de vänsterhäntas dag. Det är i år 46 år sedan dagen som ska fira det unika och annorlunda som vänsterhänta står för, lanserades. Men dagen har aldrig riktigt slagit igenom och det är något av ett mysterium varför de vänsterhänta aldrig organiserat sig bättre.
Gröna mål i en orolig tid
(26. Mai 2022) Ett av de viktigaste målen för det nordiska samarbetet inom arbetslivsområdet är att se till att det inom arbetskraften finns kunskap och färdigheter som matchar de krav som den gröna omställningen behöver. Men nya och överraskande utmaningar måste också hanteras.
Den sociala hållbarheten pressas från olika håll
(25. April 2022) Gatuslagen i Sverige mellan personer som kommer från utsatta bostadsområden och polisen handlar mindre om att en dansk politiker vill bränna koranen, än att det sociala kittet mellan olika grupper inte längre är tillräckligt starkt - eller aldrig etablerats.
Jytte Guteland: Framgång i EU-parlamentet kräver stark prioritering
(23. April 2022) Efter att ha varit Europaparlamentariker i åtta år och huvudförhandlare för EU:s klimatlag, är nu socialdemokraten Jytte Guteland beredd att lämna parlamentet för att kandidera till svenska riksdagen.
Från blygsamma miljömål till världens mest hållbara region
(25. Mars 2022) Den 23 mars var det 60 år sedan Helsingforsavtalet undertecknades. Det trädde i kraft den 1 juli det året och innebar bland annat att det nordiska ministerrådet upprättades, som är de nordiska regeringarnas samarbetsorgan.
Går den gröna omställningen för fort?
(25. Mars 2022) Alla de nordiska länderna är eniga om att det behövs en grön omställning för att förhindra en klimatkatastrof. Men är det ett tecken på politisk styrning eller det motsatta när det ställs andra krav till omläggningen än att den ska minska koldioxidutsläppen?
Nordiska jämställdhetsparadoxer och fördelning av makt
(25. Februar 2022) Mer än hundra år efter att de svenska kvinnorna fick rösträtt, fick Sverige sin första kvinnliga statsminister i fjol.
En ny startpunkt för arbetslivsforskningen
(28. Januar 2022) Pandemin innebär också att det behövs ny arbetslivsforskning. NordForsk kommer inom kort att lysa ut nästan 50 miljoner kronor för att forska på arbetslivet i framtiden. Vi tar det som utgångspunkt för att se på hur de nordiska länderna samordnar sin forskningsinsats.
Öar med sitt eget synsätt
(10. Desember 2021) Färöarna, Grönland och Åland ser det nordiska samarbetet som en språngbräda till omvärlden. Men de bidrar också till det nordiska samarbetet genom att öka medvetenheten om olika styrelsesätt - och hur folk och deras rättigheter tas till vara på.
Fredrik Karlström arbetar hårt för att Åland ska bli mer diversifierat
(10. Desember 2021) Fredrik Karlström har blivit veteranen i det nordiska samarbetet på arbetslivsområdet. Den åländske näringsministern syns på bilder lite var stans i Arbeidsliv i Nordens arkiv. Det första är taget 2012 när han står på kajen vid Longyearbyen i Svalbard med sina nordiska kollegor.
Guðmundur Ingi Guðbrandsson: Planla å bli sauebonde - nå Islands arbeidsminister
(07. Desember 2021) Den nye Islandske regjeringen ble presentert den 28. november, over to måneder etter valget. Den nye arbeidsministeren heter Guðmundur Ingi Guðbrandsson.
Välja nytt eller gammalt?
(27. November 2021) Samarbete handlar både om nya initiativ och att inte lägga ned det som faktiskt fungerar. Det som driver på utvecklingen kan vara personer, nya organisationer eller tvingande omständigheter. Det här numret av Arbeidsliv i Norden består av en lätt blandning av alla de tre komponenterna.
Hadia Tajik: Arbetsministern som står på fackets sida
(16. November 2021) Med Hadia Tajik har Norge fått en ny arbets- och inkluderingsminister med ett hjärta för facket. Eller en lever för facket, som hon kanske skulle ha sagt på farsi. Hon får ansvaret för det den röd-gröna regeringen kallar för en storrengöring i arbetslivet.
Side-alternativer