Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

Elflygplan kan ge nya trafikmönster i Norden

Elflygplan kan ge nya trafikmönster i Norden

Att satsa på elektriska flygplan handlar inte bara om att få ned CO2-utsläppen. Nya, korta flyglinjer kommer också att öppna för en ny sorts arbetspendling. Dessutom kan elflygplan skapa nya jobb, både i industrin och på mindre flygfält.

Elflygplan kan ge nya trafikmönster i Norden - Les mer…

Stefano Scarpetta: OECD lär sig mycket av att studera Norden

Stefano Scarpetta: OECD lär sig mycket av att studera Norden

Stefano Scarpetta är upprymd när han går upp på talarsolen vid inledningen av OECD:s och Nordiska ministerrådets konferens i Reykjavik: - Jag vet inte hur ni gjorde det - men tack för det fantastiska norrskenet som vi fick uppleva igår kväll!

Stefano Scarpetta: OECD lär sig mycket av att studera Norden - Les mer…

I EU:s utkanter

Norden har ett förhållande till EU som sträcker sig från att Danmark i år firar 50 år som medlem av unionen, till att diskussionen på Island så vitt börjar handla om att återuppta medlemskapsförhandlingar som aldrig slutfördes.

I EU:s utkanter - Les mer…

OECD med rapport om den nordiska krisberedskapen

OECD med rapport om den nordiska krisberedskapen

OECD har gått igenom hur Norden hanterade coronakrisen och vilka lärdomar som kan dras när nya kriser drabbar arbetsmarknaderna. Det som skiljde de nordiska länderna från andra industriländer var det täta samarbetet med arbetsmarknadens parter.

OECD med rapport om den nordiska krisberedskapen - Les mer…

Norge får inflytande i EU tack vare EES-bidraget

Norge och Island har full tillgång till EU:s inre marknad, tack vare EES-avtalet. Men de måste betala en avgift för det. Under åren 2004 – 2021 bidrog Norge med sammanlagt 60 miljarder norska kronor. Skillnaden är att landet kan påverka vad pengarna ska gå till – vilket ger både inflytande och uppmärksamhet. En ny rapport går igenom vad som uppnåtts.

Norge får inflytande i EU tack vare EES-bidraget - Les mer…

Tre motstridiga energiutmaningar för Norden

Tre motstridiga energiutmaningar för Norden

Vad är det största hotet mot elförsörjningen i Norden? En lista över risker som Nordisk Energiforskning har gjort, toppas, något överraskande, av att det tar så lång tid att få nya energiprojekt godkända och att det finns så lite stöd i opinionen för offentliga investeringar i infrastruktur.

Tre motstridiga energiutmaningar för Norden - Les mer…

Island: Bara 15 procent kvar innan landet är klimatneutralt

Island: Bara 15 procent kvar innan landet är klimatneutralt

Island kommer sannolikt att bli det första helt koldioxidneutrala landet i världen. I den nuvarande europeiska energipriskrisen är landet en ö av stabilitet.

Island: Bara 15 procent kvar innan landet är klimatneutralt - Les mer…

Dags att räkna med kvinnorna igen

Det har blivit färre kvinnliga statsledare. Kort efter varandra meddelade både statsminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland och försteminister Nicola Sturgeon i Skottland att de avgår.

Dags att räkna med kvinnorna igen - Les mer…

Stort fall i jämställdheten i nordiska maktpositioner

Stort fall i jämställdheten i nordiska maktpositioner

Det blev ett kraftigt fall från 92 kvinnopoäng till 77 i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer för 2023, som mäter om det är en man eller kvinna på 24 maktpositioner i de fem nordiska länderna. Barometern är konstruerad så att 100 poäng för båda könen innebär full jämställdhet.

Stort fall i jämställdheten i nordiska maktpositioner - Les mer…

En av fire opplever å ha fått mindre innflytelse på norske arbeidsplasser

Hver fjerde arbeidstaker i Norge opplever å ha fått mindre medbestemmelse på arbeidsplassen, viser Medbestemmelsesbarometeret 2022. Nedgangen er spesielt stor blant de som jobber i offentlig sektor.

En av fire opplever å ha fått mindre innflytelse på norske arbeidsplasser - Les mer…

När hållbarheten blir mode

Cirkulär ekonomi är bara en del av arbetet med att göra våra samhällen grönare. Men det är något som är konkret och där det är lätt att se resultat. I det här numret har vi begreppet som tema och hur det påverkar handeln, modet och textilindustrin.

När hållbarheten blir mode - Les mer…

Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar

Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar

Under 2022 blev det nya ministrar på arbetsmarknadsdepartementen i Norge, Sverige och Danmark. Här presenteras de på sina respektive språk.

Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar - Les mer…

Norden, Nato och närmiljön

Nordiska rådet fyller 70 år, vilket förstås markerades under årets session i Helsingfors. Som Erkki Tuomioja, presidenten för rådet påpekade, samarbetade parlamentarikerna i tjugo år innan ministrarna kom på banan. I det här numret ser vi närmare på det nordiska samarbetet.

Norden, Nato och närmiljön - Les mer…

Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade

Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade

- Nordiska rådet handlar om de vardagliga frågorna, det som berör de nordiska invånarna, sa Erkki Tuomioja till pressen, strax innan han som rådets president öppnade den 74:e sessionen i Helsingfors den 1 november. Men aldrig tidigare har en session varit så dominerad av de stora och existentiella frågorna.

Nordiskt samarbete mellan det vardagliga och ödesmättade - Les mer…

27 år sedan sist: Dags att  revidera Helsingforsavtalet?

27 år sedan sist: Dags att revidera Helsingforsavtalet?

Nordiska rådet beslöt under sitt möte i Helsingfors i början av november att de nordiska regeringarna bör inleda en ”gemensam diskussion med Nordiska rådet om hur de nordiska länderna i större utsträckning kan åta sig att förankra det nordiska samarbetet.” I klartext betyder det: att skriva om Helsingforsavtalet.

27 år sedan sist: Dags att revidera Helsingforsavtalet? - Les mer…

Hur unikt är Nordiska Rådet?

Hur unikt är Nordiska Rådet?

Hur unikt är det nordiska samarbetet med Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet? I europeiskt sammanhang är de närmaste parallellerna Beneluxunionen och Beneluxparlamentet, som i alla fall på ett område drivit samarbetet längre. Men medan medborgarna i Norden också kallar sig för nordbor är det ingen som kallar sig beneluxianer.

Hur unikt är Nordiska Rådet? - Les mer…

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden

- De nordiska regeringarna bör kanske se på om det bör införas ett nytt stöd där arbetsgivare som har kollektivavtal kan få et skatteavdrag, till exempel en lägre arbetsgivaravgift för sina anställda. Det sa Fafo-forskaren Jon Erik Dølvik när han la fram en rapport om kollektivavtalen i Norden på det nordiska arbetsministermötet.

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden - Les mer…

Hvordan inkludere flere på det nordiske arbeidsmarkedet?

Hvordan inkludere flere på det nordiske arbeidsmarkedet?

Hvis hvert land i Norden lærte av de andre lands suksesser, kunne 700 000 flere vært i arbeid, ifølge de danske forskerne Sarah Kildahl Nielsen og Vibeke Jakobsen.

Hvordan inkludere flere på det nordiske arbeidsmarkedet? - Les mer…

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR

Karen Ellemann blir ny generalsekreterare i Nordiska ministerrådet. Därmed blir det en tungviktare på en viktig post för det nordiska samarbetet.

Karen Ellemann ny generalsekreterare i NMR - Les mer…

Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft

2023 ska vara Europaåret för kompetens, har EU-kommissionen bestämt. Kompetens handlar om att man inte bara har kunskaper, men också förmågan att använda dem till att utföra uppgifter och lösa problem.

Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment